U trendu

Si razgovarao sa Makronom, upozorava na budnost protiv blokovske konfrontacije

 Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na oprez kako bi se sprečilo da sukob Rusije i Ukrajine eskalira u sukob između blokova, za koji je rekao da bi predstavljao veću pretnju globalnoj bezbednosti i stabilnosti.

Si je to rekao u utorak, u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Dvojica lidera su se složili da relevantne strane treba da podrže Rusiju i Ukrajinu u uspostavljanju mira kroz pregovore.

“Kina na svoj način ohrabruje mirovne pregovore, podržava evropske zemlje u očuvanju bezbednosti Evrope“, kazao je Si.

Makron je rekao da Francuska i Kina dele mnoga zajednička shvatanja o pitanju Ukrajine.

“Francuska i Evropska unija drže se strateške autonomije, ne odobravaju blokovsku konfrontaciju i neće u njoj učestvovati“, naglasio je.

Si i Makron su takođe razmenili mišljenja o odnosima Kine i Francuske i vezama Kine i EU. Si je rekao da je saradnja dve zemlje postigla plodne rezultate u proteklih pet godina.

„Kina i Francuska preuzele su svoje odgovornosti kao glavne zemlje u pitanjima poput borbe protiv klimatskih promena i zaštite biodiverziteta“, kazao je Si.

„Dve zemlje bi trebalo da podrže prvobitnu težnju uspostavljanja diplomatskih odnosa koji bi karakterisali nezavisnost, međusobno razumevanje, predviđanje, međusobnu korist“, istakao je.

S obzirom da je Makron položio zakletvu za svoj drugi petogodišnji mandat kao francuski predsednik u subotu, Si je pozvao dve strane da nastave saradnju u oblasti civilne nuklearne energije i vazduhoplovstva, i intenziviraju napore za unapređenje saradnje u novim oblastima kao što su veštačka inteligencija i čista energija.

Makron je pozdravio plodnu saradnju Francuske i Kine tokom proteklih pet godina.

„Francuska je spremna da produbi saradnju sa Kinom u oblastima kao što su poljoprivreda, vazduhoplovstvo, civilna nuklearna energija i kultura u narednih pet godina, uz jačanje saradnje u borbi protiv klimatskih promena i zaštiti biodiverziteta. Francuska je spremna da igra pozitivnu ulogu u podsticanju razvoja veza EU i Kine“, zaključio je Makron, prenosi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar