U trendu

Si stigao u S.Koreju, prva poseta kineskog državnika od 2005. godine

PJONGJANG – Kineski predsednik Si Đinping doputovao je danas u Severnu Koreju, što je njegova prva poseta od stupanja na dužnost šefa države 2013.

Ovo je, kako napominje BBC, i prva poseta nekog kineskog predsednika Pjongjangu od 2005. godine.

Kineska agencija Sinhua javlja da je Si doputovao nešto pre 11 sati po lokalnom vremenu u dvodnevnu posetu Severnoj Koreji tokom koje će, kako se očekuje, sa severnokorejskim liderom Kimom Džongom Unom razgovarati o oživljavanju razgovora sa Vašingtonom u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga.

Si je doputovao u pratnji supruge Peng Lijuan i nekoliko zvaničnika Komunističke partije, prenosi AP.

Ove godine se navršava 60 godina od potpisivanja sporazuma o vazdušnom i drumskom saobraćaju između Kine i Severne Koreje.

Severnokorejski lider Kim Džong Un posetio je Kinu četiri puta od početka prošle godine.

Uoči posete Pjongjangu, kineski predsednik je izjavio da Severna Koreja ide u „pravom smeru“ rešavajući politička pitanja na Korejskom poluostrvu.

Si nije ovom prilikom pomenuo pregovore o nuklearnom naoružanju Vašingtona i Pjongjanga, međutim stručnjaci smatraju da će on najverovatnije tokom razgovora sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom podržati napore Severne Koreje koja poziva na postepeno razoružanje.

Si je istakao da će njegova dvodnevna poseta ojačati stratešku komunikaciju i razmenu između dve prijateljske zemlje.

Agencija Rojters prenosi da je poseta Sija Severnoj Koreji predstavlja vidljivu podršku Kimu.

Kako se navodi, Si je rekao da će Kina doprineti miru, stabilnosti, razvoju i prosperitetu u regionu jačanjem komunikacije sa Severnom Korejom.

„Kina će se takođe angažovati s drugim zainteresovanim stranama tako što će zajednički ubrzati napredak u dijalogu i pregovorima o pitanjima Korejskog poluostrva“, rekao je Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar