U trendu

Si: U „Pojasu i putu“ nulta tolerancija za korupciju

PEKING – Kina želi otvorenu, zelenu i čistu saradnju s „nultom tolerancijom za korupciju“ unutar inicijative „Pojas i put“, poručio je danas predsednik Kine Si Đinping na otvaranju foruma posvećenog ovoj inicijativi, kome prisustvuje više desetina svetskih lidera, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Si je poručio da inicijativa nije „ekskluzivan klub“ i da promoviše „zajednički razvoj i prosperitet“, što potvrđuje i činjenica da su je pozdravile zemlje od Azije preko Afrike do Bliskog istoka i Evrope kao inicijativu za jačanje trgovine, izgradnju puteva, luka i drugih infrastrukturnih projekata.

Prema njegovim rečima, Kina je izdala smernice kojima se procenjuje rizik zemalja koje pozajmljuju kineska sredstva. Kinesko Ministarstvo finansija ističe da se smernice o održivosti duga zasnivaju na standardima Međunarodnog monetarnog fonda i drugih međunarodnih insitucija.

Si rekao i da Peking želi da proširi opseg inicijative, time što pojačava saradnju u oblastima zdravstva, vodnih zaliha, poljoprivrede i tehnologije, a obećao je i stipendije za studente zemalja koje pripadaju inicijativi „Pojas i put“.

Zbog „Pojasa i puta“ došlo je i do političkih tenzija sa SAD, Rusijom, Japanom i Indijom, navodi AP, dodajući da ove zemlje brinu da Peking pokušava da proširi svoj strateški uticaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar