U trendu

Sijarto: Gruevski za integraciju S.Makedonije u EU

SKOPLJE – Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto istakao je da se bivši makedonski premijer i aktuelni politički azilant u Mađarskoj Nikola Gruevski zalaže za pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji.

„Ako je neko bio premijer u regionu deset godina, pretpostavljam da ima dobra saznanja i razumevanja o regionu. Ja ne mogu da objavljujem delove naše diskusije, ali takođe mogu da kažem da se on (Gruevski) zalaže za pristupanje Severne Makedonije u EU“, izjavio je Sijarto tokom jučerašnje zvanične posete Skoplju, prenela je skopska televizija 21.

Na pitanje novinara da li je Gruevski već postao mađarski špijun, ministar spoljnih poslova Mađarske je dodao da boravak Gruevskog u Mađarskoj vidi kao pravno pitanje, te da nema nikakve veze sa spoljnom politikom Budimpešte.

„Danas stojim ispred vas i dokazujem našu potpunu podršku vašem učlanjenju u EU“, naglasio je Sijarto.

Iz makedonskog Ministarstva pravde potvrđuju da je u Budimpeštu već stigao drugi zahtev o esktradiciji bivšeg premijera Gruevskog, koji je osumnjičen kao jedan od organizatora nereda u Sobranju 27. aprila 2017.

Sijarto tokom boravka u Skoplju nije otkrio kakvi će koraci biti preduzeti po tom pitanju, jer, kako je rekao, odluku donosi sud, a vlast se u to ne meša.

Takođe, zamenik makedonskog premijera Bujar Osmani rekao je da je pitanje oko Gruevskog pravnog karaktera, te da Severna Makedonija nije dozvolila da to pitanje naruši dobre političke odnose između dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar