U trendu

Sijarto oštro odgovorio rumunskom kolegi

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je posle osuda upućenih hrvatskim zvaničnicima danas oštro odgovorio na kritike njegovog rumunskog kolege oko ograde od žilet žice koju Mađarska gradi između dve zemlje da bi sprečila ulaz migranata.

Sijarto je danas uzvratio: „Očekivali bismo više skromnosti od ministra spoljnih poslova čijeg premijera čeka suđenje“, što se odnosi na optužbe o korupciji koje su podignute protiv rumunskog premijera Viktora Ponte.  

„Mi smo država stara više od 1.000 godina koja je tokom cele svoje istorije branila ne samo sebe nego i Evropu i to više puta. Tako će biti i sada, sviđalo se to rumunskom ministru spoljnih poslova ili ne“, rekao je Sijarto.

Posle završetka ograde duž granice sa Srbijom, Mađarska sada podiže ograde na svojim granicama sa Hrvatskom i Rumunijom.

Zbog gradnje ograde na svojim granicama zategnuti su odnosi između Mađarske i njenih suseda koji smatraju da je problem ogromnog priliva izbeglica sada na nefer način prebačen na njih.

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku kritikovao je juče Mađarsku zbog odluke da izgradi 70 kilometara dugu ogradu na granici sa Rumunijom i nazvao zatvaranje granice „autističnim i neprihvatljivim činom“ koji je u suprotnosti sa duhom Evropske unije.

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je rumunskog ambasadora u ponedeljak na razgovor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.