U trendu

Sijarto u Ankari: Evropi treba stabilna Turska

Turska mora da ostane stabilna zemlja ili bi u protivnom pritisak migranata na Evropu duž balkanske rute mogao dramatično da poraste, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Ankari.

To bi, upozorio je on, uticalo i na Mađarsku sa sličnim posledicama kao prošlogodišnja migrantska kriza.

„Svi pokušaji destabilizacije Turske moraju biti odbačeni i Mađarska osuđuje pokušaj puča 15. jula“, rekao je Sijarto u Ankari, a prenosi MTI.

On je istakao da „svako ko napada stabilnost Turske, napada i evropsku bezbednost“.

Prema njegovim rečima, puč je „ozbiljna stvar i zahteva ozbiljan odgovor“, a demokratski izabrani lider mora da se poštuje, kao i odgovor vlade na to.

„Prijatelji u nevolji su ipak prijatelji i mi moramo da ih podržimo“, rekao je Sijarto.

Odnosi sa Turskom moraju da budu dobri i to, kako je naveo, ne samo zbog sporazuma o migrantskoj krizi, borbi protiv IS i NATO obavezama.

Sijarto je rekao da Turska igra odlučujuću ulogu u bezbednosti Evrope iz tri razloga: pitanje migracije, rešavanje rata u Siriji i borbe protiv terorizma.

Mađarski ministar spoljnih poslova se u Ankari sastao sa turskim premijerom Binalijem Jildirimom, predsednikom skupštine Ismailom Kahramanom i kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Sijarto je prvi visoki evropski zvaničnik koji je posetio Tursku posle pokušaja puča u toj zemlji u julu, a njegov dolazak u Ankaru je upriličen u okviru priprema za posetu mađarskog premijera Viktora Orbana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.