U trendu

Sijarto u Belorusiji: Kanali komunikacije moraju biti otvoreni

BUDIMPEŠTA – Nakon što je grupa od 35 zapadnih zemalja zahtevala da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto doputovao je danas u posetu Belorusiji s ciljem da održi „kanale komunikacije otvorenim“.

Sijarto je na svom FB nalogu objavio da će tokom posete Belorusiji predstaviti stav Mađarske o postizanju mira u Ukrajini, preneo je Rojters.

„Nesumnjivo je da će me mnogi napasti zbog ove posete, ali naš stav je jasan: kanali komunikacije moraju biti otvoreni. Da nismo ovo uradili, ja ne bih mogao da uputim poziv na mir“, napisao je Sijarto na svom FB nalogu i postavio svoje fotografije iz Minska.

Poljska je postala glavno utočište za sve protivnike beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, a nakon izbijanja sukoba u Ukrajini našla se među najvećim pristalicama režima u Kijevu.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je ranije da njegova zemlja želi da ostane neutralna strana u rusko-ukrajinskom sukobu, ali više puta je apelovao da se obustave neprijateljstva i pokrenu mirovni pregovori, nedvosmisleno ističući da Mađarska neće isporučivati oružje Ukrajini.

Orban je takođe bio glasan kritičar sankcija koje je EU uvela Rusiji i u više navrata je upozoravao da sankcije nanose štetu evropskim ekonomijama iako je zvanična Budimpešta do sada podržavala te mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.