Sijarto: Učinićemo sve da se ubrzaju evrointegracije Srbije

SUBOTICA – Mađarska će preduzeti sve napore kako bi doprinela ekonomskom razvoju i ubrzala evropske integracije Srbije, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto

„Ne možemo da prihvatimo da EU ne bi trebalo da se proširi pre 2025. godine i ne možemo da prihvatimo da Evropska komisija veštački usporava integraciju Srbije“, rekao je Sijarto na marginama zajedničke sednice mađarske i srpske vlade u Subotici, gde je, uoči skupa razgovarao sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem i ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, prenosi MTI.

Kako je rekao, stvaranje jake Srbije je u interesu Mađarske.

„Ne možemo da prihvatimo da EU ne bi trebalo da se proširi pre 2025. godine i ne možemo da prihvatimo da Evropska komisija veštački usporava integraciju Srbije“, rekao je Sijarto.

On je istakao da je među istinskim pristalicama evrointegracija Srbije, Mađarska jedina zemlja koja se usuđuje da izađe s tim stavom.

„Glavna politika Evrope je protiv proširenja, i moramo se boriti u Briselu da bi dali zamah procesu proširenja i uklonili veštačke barijere Evropske komisije“, rekao je Sijarto.

Govoreći o ekonomiji, Sijarto je rekao da su Srbija i BiH „primarne destinacije“ za mađarske investicije, i dodao da je vlada izdvojila 10 milijardi forinti (31,1 milion evra) da podrži taj trend.

Kako je naveo, mađarska Eksimbanka uspostavila je kreditnu liniju od 110 miliona evra za podršku bilateralnoj trgovini sa Srbijom, dok je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova izdvojilo 1,6 milijardi forinti (4,9 miliona evra) za podršku mađarskom učešću u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Pozivajući se na program mađarske vlade koji ima za cilj promovisanje mađarskog poslovanja u severnoj Vojvodini, Sijarto je rekao da je taj plan „ogroman i uspeh koji se ne dovode u pitanje“.

Sijarto je rekao i da bi dve vlade trebalo da potpišu sporazum po kome bi Mađarska i Srbija mogle da šalju diplomate u ambasade one druge zemlje.

„To znači da ćemo moći da obezbedimo naše prisustvo po najnižoj ceni, na mestima gde Mađarska nema diplomatsko predstavništvo“, rekao je Sijarto.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike