U trendu

Sijska opozicija preuzela strateški važnu oblast Hama

Sirijski opozicioni borci preuzeli su više oblasti od sirijskih režimskih snaga u centralnoj provinciji Hama, što je izazvalo talas vazdušnih napada vladinih snaga, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

U jučerašnjim napadima na provinciju Hama, poginulo je najmanje 25 civila, među kojima ima i dece, navodi opservatorija.

Međunarodna grupa za monitoring navodi da su pobunjenici i džihadisti u ponedeljak pokrenuli ofanzivu na oblast Hama, kako bi preuzeli kontrolu nad aerodromom koji koriste režimske snage za letove helikoptera, prenosi AFP.

Džihadisti alijanse, u čijem sastavu su Jund Al Aksa jedinice, imaju za cilj preuzimanje kontrole nad aerodromom u Hami, odakle redovno poleću helikopteri u akcijama protiv opozicionih boraca.

„Pobunjenici takođe žele da ometu režimske snage kako bi ublažili pritisak na opozicione borce u Alepu“, navodi direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Poslednja tri dana, pobunjenice su preuzeli kontrolu nad 13 naseljenih područja, uglavnom u severnoj obasti Hama, uključujući gradove Halfaja, Suran i istorijski hrišćanski grad Mahrada.

Provincija Hama ima strateški značaj za predsednika Bašara Al Asada, jer odvaja opozicione snage u Idlibu od Damaska, koji je pod kontrolim režimskih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.