U trendu

Šimon Peres u kritičnom stanju

Bivši izraelski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, 93. godišnji Šimon Peres, u kritičnom je stanju nakon moždanog udara ranije ovog meseca, javlja AFP pozivajući se na izvore bliske Peresu.

Peres je 13. septembra primljen u bolnicu u Tel Avivu zato što se nije dobro osećao, a moždani udar je doživeo dok je bio u bolnici.

On je pod lekovima i na respiratoru u jedinici za intenzivnu negu.

„Predsednik se bori za život. Njegovo zdravstveno stanje je veoma teško, lekari su zabrinuti“, rekao je izvor AFP-u.

Peres je tokom karijere bio na gotovo svim važnim funkcijama u Izraelu. Bio je dva puta premijer i predsednik od 2007. do 2014. godine.

Nobelovu nagradu za mir je dobio 1994. godine, zajedno sa premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom, zbog uloge u postizanju Sporazuma iz Osla kojima je predviđena nezavisna palestinska držvava.

Kao nekadašnji „jastreb“ koji je postao „golub“, uživa veliko poštovanje u svetu.

Nakon moždanog udara poruke podrške stigle su od pape Franje, američkog predsednika Baraka Obame, ruskog predsednika Vladimira Putina, porodice Klinton, Donalda Trampa i britanskog premijera Tonija Blera.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je da se nada da će se Peres oporaviti brzo i u potpunosti, napominjući da je bio „neumoran u traženju mira između Izraelaca i Palestinaca“.

On je poslednjih godina nastojao da ostane aktivan uprkos poodmakloj dobi, naročito kada je reč o aktivnostima Peresovog centra za mir, navodi AFP.

Rođen je u Poljskoj 1923. godine, a kada je imao 11 godina emigrirao je u tadašnju Palestinu koja je bila pod britanskim mandatom.

Pridružio se cionističkoj borbi i sreo sa Davidom Ben Gurionom, koji će postati njegov mentor i prvi premijer Izraela.

Peres je postao generalni direktor novoformiranog ministarstva odbrane kada mu je bilo samo 29 godina. Važio je za pokretačku silu iza izraelskog nuklearnog programa, mada Izrael nikad nije javno objavio da ima takav program.

Govorio je da je tajna njegove dugovečnosti to što malo jede, svakodnevno vežba i popije jednu ili dve čaše dobrog vina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.