U trendu

Sin Gadafija pretučen u zatvoru, HRV poziva na istragu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava „Hjuman rajts voč“ (HRV) apelovala je na libijske zatvorske zvaničnike da pokrenu istragu zbog navodnog fizičkog zlostavljanja sina bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija i ostalih zatvorenika u jednom kazneno-popravnom domu u Tripoliju.

HRV je u saopštenju, objavljenom sinoć, navela da se na novinskom sajtu „Klirnjuz“ pojavio video snimak u kome se pokazuje kako jedan od stražara zatvora „Al Hadba“ tuče po tabanima Al Sada Gadafija tokom saslušanja.

U pozadini se, kako se navodi, mogu videti ostali zatvorenici koji plaču od bola nakon što su, takođe, pretučeni, prenosi AP. Sin ubijenog libijskog vođe nalazi se u pritvoru od kada su ga vlasti Nigerije izručile Libiji 2014. godine zbog optužbi za ubistvo jednog fudbalera dok je bio na čelu Libijske fudbalske federacije, kao i za druge zločine. Zatvor „Al Hadba“ nalazi se pod kontrolom saveznika vlade u Tripoliju, koju podržavaju islamski pobunjenici.

Nakon svrgavanja dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija, Libija je podeljena između vlade u Tripoliju, na zapadu, i međunarodno priznate vlade sa sedištem u Tobruku, na istoku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar