Sin Gadafija pretučen u zatvoru, HRV poziva na istragu

Foto: Beta

Foto: Beta

Organizacija za zaštitu ljudskih prava „Hjuman rajts voč“ (HRV) apelovala je na libijske zatvorske zvaničnike da pokrenu istragu zbog navodnog fizičkog zlostavljanja sina bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija i ostalih zatvorenika u jednom kazneno-popravnom domu u Tripoliju.

HRV je u saopštenju, objavljenom sinoć, navela da se na novinskom sajtu „Klirnjuz“ pojavio video snimak u kome se pokazuje kako jedan od stražara zatvora „Al Hadba“ tuče po tabanima Al Sada Gadafija tokom saslušanja.

U pozadini se, kako se navodi, mogu videti ostali zatvorenici koji plaču od bola nakon što su, takođe, pretučeni, prenosi AP. Sin ubijenog libijskog vođe nalazi se u pritvoru od kada su ga vlasti Nigerije izručile Libiji 2014. godine zbog optužbi za ubistvo jednog fudbalera dok je bio na čelu Libijske fudbalske federacije, kao i za druge zločine. Zatvor „Al Hadba“ nalazi se pod kontrolom saveznika vlade u Tripoliju, koju podržavaju islamski pobunjenici.

Nakon svrgavanja dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija, Libija je podeljena između vlade u Tripoliju, na zapadu, i međunarodno priznate vlade sa sedištem u Tobruku, na istoku.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar