U trendu

Sindikat:Izdavačka grupa Gedi otpušta novinare

RIM – Izavačka kompanija Gedi koja od aprila prošle godine kontroliše nekoliko važnih italijanskih novina, između ostalih “Republiku”, “Stampu”, “L’Espreso”, nastavlja sa otpuštanjem novinara i urednika listova koji su postali njeno vlasništvo, tvrdi u saopštenju sindikat italijanske štampe, Asoštampa.

Oni navode da je bez upozorenja i valjanog razloga, u roku od 24 sata, otpušten je direktor jedne od najstarijih lokalnih novina u Italiji “Gazeta” iz Mantove, Paolo Boldrini, a pre njega i direktor trščanskog lista “Il Pikolo”, Alberto Bolis.

Prema saopštenju izdavačke grupe, “otpušteni su jer ima previše direktora”.

Redakcijski komitet “Gazete” iz Mantove je saopštio da su novinari i zaposleni “šokirani načinom na koji je dugogodišnji direktor otpušten”, i ističu da je njegov otkaz nerazumljiv između ostalog i zato što je novina u prošloj godini povećala broj prodanih primeraka.

Izdavačka grupa Gedi je u većinskom vlasnišstvu italijanske porodice Anjeli, a njen naslednik Džon Elkan je predsednik Grupe.
Od kako je postala vlasnik nekoliko važnih italijanskih novina grupa Gedi je ne samo smanjila broj zaposlenih već je, kao u slučaju rimske “Republike”, koja je tradicionalno izražavala i podržavala ideje levog centra, promenila izdavačku politiku više u desno.

To je bio povod za nekoliko čuvenih novinara da prekinu saradnju sa “Republikom”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.