U trendu

Sindikati oštro: Traže hitan referendum o penzionoj reformi

ZAGREB – Sindikati uključeni u inicijativu „67 je previše“ danas su s Markovog trga, u centru Zagreba, poslali oštru poruku vladi i parlamentu, zahtevajući raspisivanje referenduma o penzionoj reformi ili će, kažu, izvesti ljude na ulice.

Od predsednika Sabora Gordana Jandrokovića zahtevaju da referendum odmah stavi na dnevni red parlamenta.

Uz podsećanje da to traže već duže od tri meseca, te da su već prikupili gotovo 750.000 potpisa, kažu, da od vlasti nisu dobili nikakav odgovor.

„Nećemo učiniti ništa protiv sabora i vlade ako se referendum raspiše. Ako to ne učine i ne budu poštovali volju građana, naša je dužnost da pozovemo građane na ulice i da kažu šta misle o takvoj vlasti“, rekao je novinarima predsednik S S SH Mladen Novosel, preneli su hrvatski mediji.

Sindikati u Hrvatskoj su prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma kojim žele da spreče podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa sadašnjih 65 na 67 godina.

Sindikati traže izjašnjavanje o izmenama Zakona o penzionom osiguranju, odnosno da granica za odlazak u penziju bude vraćena na 65 godina.

Uz to, žele i da starosna granica za sticanje prava na prevremenu penziju bude 60 godina, kao i da se penali zbog prevremene penzije smanje sa 0,3 na 0,2 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.