U trendu

Sinkovski: Poljska čeka izvinjenje Izraela

VARŠAVA – Poljska još uvek čeka izvinjenje Izraela zbog komentara koje je ministar spoljnih poslova te zemlje izneo povodom uloge Poljaka u holokaustu, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Simon Sinkovski.

„Prepuštamo izrealskim vođama da izaberu ko će i u kojoj će formi reagovati, ali ta reakcija bi trebalo da bude jedinstvena i konačna“, rekao je Sinkovski novinarima, kako prenosi Rojters.

I jevrejske verske vođe u Poljskoj saopštile su juče da su uvređene zbog izjave ministra spoljnih poslova Izraela da su Poljaci „posisali antisemitizam sa majčinim mlekom“.

U njihovom saopštenju se navodi da se optuživanjem svih Poljaka za antisemitizam negira počast koju su hiljade Poljaka dobile u Memorijalnom centru holokausta „Jad Vašem“ u Izraelu, zbog pomaganja Jevrejima u toku Drugog svetskog rata.

Komentar ministra Izraela Kaca, koji je citirao bivšeg izraelskog premijera Jicaka Šamira kada je rekao da su svi Poljaci antisemiti, doveo je do otkazivanja sastanka centralnoevropskih lidera u Izraelu ove nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar