Šire se protesti žena: Francuskinje prekinule retrospektivu Polanskog

Francuske feminstikinje prekinule su danas u Parizu u toplesu retrospektivu filmova Romana Polanskog, optuženog za seksualno uznemiravanje.

Stotine žena izašle su proteklog vikenda na ulice Pariza i 10 drugih gradova u Francuskoj kako bi protestovale protiv seksualnog uznemiravanja, od kako se saznalo za skandal sa Harvijem Vajnstinom.

U Parizu, žene su se okupile na Trgu republike, noseći transparente na kojima je pisalo „mi tu“, odnosno „I ja takođe“, što je heštag na društvenim medijima koji koriste desetine hiljada žena za razmenu ličnih prica o seksualnom uznemiravanju i napadima.

I dok se kampanja “I ja takode” proširila velikom brzinom u SAD, još jedna kampanja pokrenuta je u Francuskoj sa sličnim heštagom.

Kao i u Americi, Francuskinje su pocele da imenuju i posramljuju svoje napadače.

Od kako je kampanja pocela, nekoliko poznatih, uticajnih muškaraca u Francuskoj optuženo je za seksualne napade, uključujući i jednog poslanika iz političke partije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Francusko-poljski reditelj Roman Polanski, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama osuđen za silovanje 13-godišnje devojčice 70-tih godina, suočava se i sa novim optužbama za seksualno uznemiravanje.

Slična okupljanja organizovana su u Marseju, Bordou i Lilu, kao i drugim gradovima.

Lavina optužbi pokrenuta je pre nekoliko nedelja kada su „Njujork Tajms“ i „Nju Jorker“ objavili izveštaje o ženi koja je optužila Harvija Vajnstina, nekada jednog od najmoćnijih filmskih producenata u Holivudu, za silovanje i seksualno uznemiravanje tokom poslednjih nekoliko decenija.

Među onima koje su iznele optužbe su i neke od najpoznatijih holivudskih glumica, uključujući Andelinu Džoli, Gvinet Paltrou i Rozanu Arket.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.