U trendu

Sirija: ALB snajperisti među džihadistima, vođa na listi SAD

PARIZ – Francuski „Frans soar“ objavio je tekst Matea Pakstona, stručnjaka za Islamsku državu u ovom listu, u kojem on piše o grupi albanskih snajperista angažovanih u borbama u Siriji na strani džihadista iz Hajat Tahrir al Šama (Organizacije za oslobođenje Levanta (Sirije).

Navodi se da je prvi video snimak u kojem se otkriva postojanje ove grupe snajperista, 4. avgusta ove godine objavila organizacija Džemati Alban koja je ranije bila povezana s islamistima iz Fronta al Nusra.

Snimak koji traje nešto oko 33 minuta nosi naziv „Snajperistat Shqiptar Në Token Ë Shamit“ („Albanski snajperisti iz Sirije“).

Snajperisti deluju u okviru Hajat Tahrir al Šama, gde ratuje ukupno oko 100 Albanaca.

Prema pisanju „Frans soara“, njihov vođa Abu Katada al Albani blizak je Hajat Tahrir al Šamu, dominantnoj džihadističkoj organizaciji u sirijskoj pokrajini Idlib.

„Albanac Abu katada al Albani, čije je pravo ime Abdul Jašari, makedonski je državljanin i u leto 2014. bio je pripadnik Fronta al Nusra, zbog čega je 2016. stavljen na crnu listu terorista koju je sastavilo američko Ministarstvo finansija“, piše francuski list.

Ovaj dnevnik precizira da među džihadistima brigu ne izazivaju toliko Albanci iz same Albanije, koliko oni iz okruženja.

„U ovom kontingentu nalaze se veterani gerilaca sa Kosova ili Makedonije, ali pođednako i bivši pripadnici specijalnih jedinica albanske vojske“, navodi list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.