U trendu

Sirija: Hiljade civila zarobljeno u poslednjem uporištu Islamske države

DAMASK – Bitka za preuzimanje poslednjeg „džepa teritorije“ od takozvane Islamske države u Siriji odložena je, pošto je više hiljada civila zarobljeno na tom mestu.

Kako navodi Bi-Bi-Si, kurdske snage, koje podržavaju SAD, prošle nedelje su pokrenule napad na grad Baghuz, na sirijskoj strani granice sa Irakom.

Američki predsednik Donald Tramp u petak je rekao da će poraz Islamske države biti objavljen u naredna 24 sata, ali su kurdski borci rekli da će ta vest biti objavljena „u narednih nekoliko dana“ pošto civili i dalje beže.

Džija Firat, koji predvodi bitku za Baghuz za Sirijske demokratske snage, kaže da su pripadnici Islamske države zarobljeni u oblasti na 700 kvadratnih metara u gradu.

„Hiljade civila i dalje je zarobljeno tamo kao ljudski štitovi“, rekao je Firat.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Velikoj Britaniji, javila je da se 440 boraca Islamske države predalo u proteklih nekoliko dana, ali SDF veruju da je još nekoliko stotina zarovljeno u Baghuzu.

Opservatorija dodaje da su u toku napori da se pronađu borci Islamske države, koji se kriju u tunelima iskopanim oko Baghuza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar