U trendu

Sirija osudila Kerijeve izjave pred odborom Senata

Sirijska vlada kritikovala je američkog državnog sekretara Džona Kerija zbog izjava pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, prenela je danas saopštenje sirijskog Ministarstva spoljnih poslova, zvanična novinska agencija Sana.

Keri je juče rekao pred odborom Senata da rat u Siriji ne može da prestane dok je na vlasti predsednik Bašar al Asad.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Kerijeve izjave „suprotne  realnosti“ i da predstavljaju pokušaj da „sakrije odgovornost svoje zemlje za terorističke zločine kojima je Sirija bila izložena“.

Keri je takodje rekao da ne može da garantuje uspeh sporazuma o privremenom prekidu vatre u Siriji ali da je to najbolji put da se okonča pet godina nasilja u toj zemlji.

Prekid vatre o kome su se dogovorili SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti i opozicione grupe kao i Turska treba da stupi na snagu u subotu.

Sporazum ne obuhvata grupu Islamska država, kao i sirijski Nusra front, ogranak Al Kaide u Siriji, ili bilo koju oružanu formaciju koju Savet bezbednosti UN smatra terorističkom organizacijom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Turska podržava prekid vatre u Siriji „u načelu“ ali da je ozbiljno zabrinuta da bi taj sporazum mogao da ojača predsednika Asada i dovede do novih tragedija.

Erdogan takodje smatra da kurdska sirijska oružana grupa koju Turska smatra terorističkom organizacijom treba da bude isključena iz sporazuma o prekidu vatre.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da oni koji sumnjaju u Sporazum o prekidu vatre, ustvari pozivaju na rat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar