U trendu

Sirija postavlja uslove za pregovore

Vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada neće nikad prihvatiti da se dve militantne sirijske grupe skinu sa spiska terorističkih organizacija kojima je zabranjeno učešće u mirovnim pregovorima, rekao je jedan sirijski zvaničnik.

Sirijski ministar informisanja Omar al Zoubi je rekao ovo kasno sinoć za državnu televiziju, kada je delegacija glavne opozicione grupe stigla u Ženevu. Ta delegacija je imenovala zvaničnika grupe Vojska Islama, Mohameda Aluša za svog glavnog pregovarača.

Grupe Ahrar al Sham i Vojska Islama, dve islamističke grupe koje se bore da svrgnu Asada, dogovorile su se da učestvuju u mirovnim pregovorima o Siriji koji se vode pod pokroviteljstvom UN u Ženevi.

Medjutim sirijska vlada i njen bliski saveznik Rusija smatraju obe ove grupe terorističkm i da treba da se isključe iz pregovaračkog procesa, zajedno sa grupom Islamska država i Nusra frontom, lokalnim ogrankom Al Kaide.

Većina strana uključenih u pregovore slaže se oko toga da Islamska država i Nusra Front treba da se isključe iz pregovora.

U Ženevi su se danas okupili i predstavnici sirijskog režima i opozicije koji vode rat skoro pet godina, pod pritiskom UN da počnu posredne pregovore da bi se okončao taj sukob. Medjutim pregovori su pod pretnjom prekida pre nego što su i počeli.

Opozicija tek što je sinoć došla na pregovore posle nekoliko dana oklevanja i odmah je upozorila da će ih napustiti ako režim nastavi svoje „zločine“, i tražila da se ukine opsada i prestane bombardovanje civila.

„Nećemo početi pregovore pre nego što ne budu donesene odluke koje će garantovati okončanje opsade gradova i bombardovanje civila“, rekao je juče, po dolasku u Ženevu Nasan Aga, portparol glavne sirijske opozicione grupe Visoki odbor za pregovore.

Delegacija Visokog odbora za pregovore, koju čine političari i predstavnici naoružanih grupa, danas treba da se sastane sa izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom.

Predstavnici sirijskih Kurda napustili su u petak uveče Ženevu pošto nisu dobili poziv da učestvuju u pregovorima. Šef sirijske kurdske demokratske unije Saleh Muslim, došao je u Ženevu u nadi da će oni dobiti mesto za pregovaračkm stolom ali pošto nisu, oni su napustili taj grad i najavili da ih nikakve odluke koje tamo budu donete neće obavezivati. Protiv učešća Kurda bila je Turska dok je Rusija smatrala da rešenje u Siriji ne može da se nadje bez Kurda koji su važni u borbi protiv Islamske države.

Predvidjeno je da proces pregovora traje šest meseci. Posle toga bi u Siriji trebalo da bude formirana prelazna vlada, a polovinom 2017. godine da se održe izbori. Ipak, političko rešenje konflikta za sada je teško moguće, jer je na terenu situacija katastrofalna, navodi agencija Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar