Sirija postavlja uslove za pregovore

Foto: Beta

Vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada neće nikad prihvatiti da se dve militantne sirijske grupe skinu sa spiska terorističkih organizacija kojima je zabranjeno učešće u mirovnim pregovorima, rekao je jedan sirijski zvaničnik.

Sirijski ministar informisanja Omar al Zoubi je rekao ovo kasno sinoć za državnu televiziju, kada je delegacija glavne opozicione grupe stigla u Ženevu. Ta delegacija je imenovala zvaničnika grupe Vojska Islama, Mohameda Aluša za svog glavnog pregovarača.

Grupe Ahrar al Sham i Vojska Islama, dve islamističke grupe koje se bore da svrgnu Asada, dogovorile su se da učestvuju u mirovnim pregovorima o Siriji koji se vode pod pokroviteljstvom UN u Ženevi.

Medjutim sirijska vlada i njen bliski saveznik Rusija smatraju obe ove grupe terorističkm i da treba da se isključe iz pregovaračkog procesa, zajedno sa grupom Islamska država i Nusra frontom, lokalnim ogrankom Al Kaide.

Većina strana uključenih u pregovore slaže se oko toga da Islamska država i Nusra Front treba da se isključe iz pregovora.

U Ženevi su se danas okupili i predstavnici sirijskog režima i opozicije koji vode rat skoro pet godina, pod pritiskom UN da počnu posredne pregovore da bi se okončao taj sukob. Medjutim pregovori su pod pretnjom prekida pre nego što su i počeli.

Opozicija tek što je sinoć došla na pregovore posle nekoliko dana oklevanja i odmah je upozorila da će ih napustiti ako režim nastavi svoje „zločine“, i tražila da se ukine opsada i prestane bombardovanje civila.

„Nećemo početi pregovore pre nego što ne budu donesene odluke koje će garantovati okončanje opsade gradova i bombardovanje civila“, rekao je juče, po dolasku u Ženevu Nasan Aga, portparol glavne sirijske opozicione grupe Visoki odbor za pregovore.

Delegacija Visokog odbora za pregovore, koju čine političari i predstavnici naoružanih grupa, danas treba da se sastane sa izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom.

Predstavnici sirijskih Kurda napustili su u petak uveče Ženevu pošto nisu dobili poziv da učestvuju u pregovorima. Šef sirijske kurdske demokratske unije Saleh Muslim, došao je u Ženevu u nadi da će oni dobiti mesto za pregovaračkm stolom ali pošto nisu, oni su napustili taj grad i najavili da ih nikakve odluke koje tamo budu donete neće obavezivati. Protiv učešća Kurda bila je Turska dok je Rusija smatrala da rešenje u Siriji ne može da se nadje bez Kurda koji su važni u borbi protiv Islamske države.

Predvidjeno je da proces pregovora traje šest meseci. Posle toga bi u Siriji trebalo da bude formirana prelazna vlada, a polovinom 2017. godine da se održe izbori. Ipak, političko rešenje konflikta za sada je teško moguće, jer je na terenu situacija katastrofalna, navodi agencija Frans pres.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar