U trendu

Sirijska opozicija: Nije vreme za nastavak pregovora

Predstavnik sirijske opozicione grupe Visoki odbor za pregovore Rijad Hidžab izjavio je danas da trenutak nije povoljan za obnavljanje mirovnih pregovora u Ženevi.

Hidžab je rekao da su vojne operacije sirijske vojske još u toku, da Damask nije oslobodio zatvorenike, kao i da je mala količina humanitarne pomoći pristigla u oblasti koje kontrolišu pobunjenici.

Sirijski opozicionar rekao je novinarima u Parizu da je još rano govoriti da li će se mirovni pregovori o Siriji nastaviti u sledeću sredu, kako je ranije najavio izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura.

Hidžab je rekao da sun od stupanja na snagu sporazuma o prekidu neprijateljstava u Siriji, oblasti koje su pod kontrolom pobunjenika gadjane više od 50 puta.

On je naveo da opozicija deli zajednički stav da aktuelni sirijski predsednik Bašar el Asad ne treba da ima nikakvu političku ulogu u budućnosti ili tokom tranzicionog perioda u Siriji.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zakazao je nastavak mirovnih pregovora o Siriji za 7. marta.

Prekid vatre u Siriji, uz posredovanje SAD i Rusije, stupio je na snagu prošlog petka. Iz primirja su izuzeti džihadisti Islamske države, sirijskog ogranka Al Kaide, Nusra fronta i druge terorističke organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.