najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sirijska opozicija prihvata primirje uz odredjene uslove

Sirijska opozicija saopštila je danas da prihvata privremeni prekid vatre u zemlji, ako se ispune njeni uslovi.

Odbor sirijske opozicije za pregovore naveo je posle sastanka u Saudijskoj Arabiji da prihvata “medjunarodne napore o prekidu neprijateljstava u Siriji”.

Opozicija je dodala da su uslovi za prihvatanje primirja da sirijske vlasti okončaju opsadu 18 područja u rukama pobunjenika, oslobode zatvorenike i obustave vazdušne i artiljerijske napade.

SAD i Rusija saopštile su u ponedeljak da prekid vatre u Siriji koji stupa na snagu u subotu, još treba da potvrde sirijske vlasti i opozicija, a to primirje isključuje džihadiste iz Islamske države i Al Kaide.

Zaraćene strane, izuzev Islamske države i ogranka Al Kaide, imaju rok do petka u 12.00 po lokalnom vremenu da se izjasne o prekidu vatre koji treba da počne u ponoć prema sirijskom vremenu, navodi se u saopštenju SAD i Rusije.

Predsednici dve sile, Barak Obama i Vladimir Putin, razgovarali su kasno sinoć o postignutom dogovoru SAD i Rusije o prekidu vatre u Siriji, navodeći da zaraćene strane “treba da poštuju dogovor, kako bi se umanjile patnje sirijskog naroda i akcenat stavio na borbu protiv Islamske države”.

Putin je posle razgovora s Obamom rekao da će Rusija, kao vojni saveznik sirijskog režima, “učiniti sve” Damasku poštuje prekid neprijateljstava, izražavajući nadu da će SAD “učiniti isto s pobunjeničkim grupama”.Sukob u Siriji, koji je pre pet godina počeo pobunom opozicije, pretvorio se u složen rat u kojem su uključene medjunarodne i regionalne sile, što je izazvalo, pored 260.000 žrtava, i humanitarnu katastrofu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike