U trendu

Sirijska opozicija pristala na pregovore u Ženevi

Sirijska opozicija pristala je danas da učestvuje na mirovnim pregovorima predvidjenim ove nedelje u Ženevi pod okriljem UN, javila je agencija AFP.

„Odbor za pregovore odlučio je posle konsultacija da učestvuje na pregovorima u Ženevi. Predvidjeno je da uputimo svoju delegaciju u petak“, izjavio je Frans presu portparol opozicije Rijad Nasan Agha.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura najavio je da će pregovori, koji su već bili odloženi od 7. za 9. mart, ipak početi 10. marta.

To će biti prvi pregovori od uvodjenja primirja 27. februara izmedju sirijskih vlasti i pobunjenika. Taj prekid vatre se uglavnom poštuje uprkos uzajamnim optužbama o svakodnevnim kršenjima.

„Zabeležili smo znatno smanjen broj akata nasilja od uvodjenja prekida vatre kao i napredak u rešavanju humanitarnog pitanja na terenu“, rekao je Agha.

U Siriji je u nedelju bilo mirno na područjima u kojima je na snazi primirje, dok se taj prekid vatre ne odnosi na zone u kojima su džihadisti iz Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar