U trendu

Sirijska vlada ne prihvata uslove UN za primirje u Alepu

Sirijska vlada odbila je danas predlog Ujedinjenih nacija da odobri autonomiju istočnom delu Alepa u okviru napora za okončanje sukoba u tom gradu.

Šef sirijske diplomatije Valid el Moalem je rekao da državne institucije u Alepu „moraju da se povrate“ čim se ekstremisti proteraju iz opozicionih četvrti na istoku grada.

Moalem nije precizirao u izjavi za novinare pre sastanka sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom da li će sirijske snage prekinuti napade na istočni Alepo.

On je dodao da Sirija neće prihvatiti da 6.000 ekstremista drži kao taoce 275.000 ljudi u tom gradu.

„Slažemo se o potrebi da teroristi treba da napuste istočni deo Alepa kako bi se okončale patnje civila u tom gradu“, kazao je Moalem.

Najmanje osmoro dece je poginulo u bombardovanju škole u četvrti Alepa koja je pod kontrolom sirijske vlade, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je navela da je najmanje 37 civila poginulo od subote u vazdušnim napadima i bombardovanju sirijske vojske u Alepu.

Stafan de Mistura je upozorio u intervjuu za britanski list „Gardijan“ da vlada u Damasku, bez postizanja političkog rešenja sa opozicijom, juri „Pirovu pobedu“.

Mastura je takodje ocenio da će neobuzdan vojni pristup gurnuti veliki broj umerenih pobunjenika u redove Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.