Sirijska vlada odbacuje tvrdnje UN da je koristila gas sarin

Sirija je odbacila izveštaj UN u kome se njene vazdušne snage optužju da su koristile hemijski gas sarin da napadnu civile, nazivajući ga politički motivisanim i neosnovanim.

U saopštenju obavljenom danas u zvaničnoj novinskoj agenciji sirijska vlada je navela da ne poseduje hemijsko oružje i da smatra upotrebu tog oružja „moralnim kriminalom koji je samo za osudu“.

Istažitelji Ujedinjenih nacija saopštili su juče da su našli čvrste dokaze da je avion napravljen u Rusiji koji su koristile vazdušne snage sirijskog predsednika Bašara Asada izveo napad bojnim otrovom sarinom u kojem su proletos ubijena najmanje 83 civila. Napad je izvršen u aprilu na grad Kan Šeikun u rukama pobunjenika.

UN Komisija za istragu o Siriji je zasnovala svoj izveštaj na informacijama sakupljenim iz satelitskih slika, video snimaka, fotografija, medicinskih beleški i više od 300 intervjua.

Sirijska vlada dovodi u pitanje nalaze izveštaja navodeći da su zasnovani na informacijama od „terorista i njihovih agenata u regionu“ i navela je da odbacuje izveštaj komisije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike