U trendu

Sirijska vojska kontroliše 85 odsto svoje teritorije

Sirijska vojska u ovom trenutku kontroliše 85 odsto sirijske teritorije, ali je ukupno 27.000 kvadratnih kilometara i dalje u rukama pripadnika ekstremističke Islamske države, izjavio je danas komandant Generalštaba ruske vojne grupe u Siriji Aleksandar Lapin.

„U ovom trenutku na 85 odsto sirijske teritorije nema terorista. Oko 27.000 kvadratnih kilometara teritorije zemlje još treba preuzeti do potpunog oslobađanja teritorije Sirije „, rekao je Lapin, prenosi Tas s.

Sirijske trupe probile su juče opsadu nad vojnim aerodrom koji su držali pripadnici ekstremističke Islamske države u istočnom delu Deir el Zora, na istoku zemlje, javljaju državni sirijski mediji.

Ovo se dogodilo nekoliko dana nakon uspešno završene operacije oslobađanja drugog naseljenog područja Deir el Zora, prenosi sirijska Sana.

Kako se navodi, proboj je usledio „nakon što su snage vlade napredovale od groblja na jugozapadu grada povezujući se sa snagama koje su već bile u vazduhoplovnoj bazi“.

Kako je ranije preneo AP, Sirijske demokratske snage (SDF), koje uglavnom čine Kurdi saopštile su juče da su pokrenule vojnu operaciju pod nazivom „Oluja Džazira“ protiv ekstremističke Islamske države na istoku Sirije u Deir el Zoru.

Sirijske snage bezbednosti su se prošle sedmice probile u istočni deo grada Deir el Zora, koji su pripadnici takozvane Islamske države držali pod okupacijom skoro tri godine.

Američka vojska pruža snagama SDF pomoć u kopnenim operacijama i iz vazduha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.