U trendu

Sirijske snage koristile hemijsko oružje u Alepu?

Snage sirijske vlade koristile su hemijsko oružje u delovima Alepa pod kontrolom opozicije tokom borbi za osvajanje tog grada krajem prošle godine, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč.

U izveštaju HRV se navodi da su helikopteri sirijske vlade bacali hlorin bombe „na stambene četvrti u Alepu najmanje osam puta u periodu između 17. novembra i 13. decembra 2016. godine“.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja nije imala komentar tim povodom, navodi Rojters.

„U napadima je ubijeno najmanje devet civila, uključujući četvoro dece, a povređeno je oko 200 ljudi“, navodi se u izveštaju.

Ole Solvang, zamenik direktora HRV tvrdi da su hemijski napadi odvijali u korak sa linijom fronta i da to pokazuje da su bili sastavni deo ofanzive.

„To je snažan pokazatelj da su ovi napadi hlorinom koordinisani sa ukupnom vojnom strategijom. I postoji snažna indicija da su visoki vojni zvaničnici, komandanti vojne ofanzive u Alepu, znali za upotrebu hlorina“, rekao je on.

HRV saopštava da izveštaj, baziran na razgovorima sa očevicima, video analizama, fotografijama i postovima na društvenim mrežama, nije pronašao dokaz za umešanost Rusije u hemijske napade, ali primećuje da je Moskva imala ključnu ulogu u pomaganju sirijskoj vladi da zauzme Alepo.

Sirija i njen saveznik Rusija više puta negirale korišćenje hemijskog oružja u konfliktu optužujući za to opozicione ekstremiste, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.