U trendu

Sirijske snage preuzele kontrolu nad tvrđavom Palmira

Snage sirijske vlade i njeni saveznici od džihadista su danas preuzeli kontrolu nad tvrđavom Palmira na periferiji tog antičkog grada, prenosi Rojters izveštaje vojnih medija Hezbolaha.

Snage vlade takođe su preuzele kontrolu i nad područjem modernog kompleksa oko hrama do jugozapadnog dela grada, preneo je Rojters pozivajući se na vojni mediij Hezbolaha.

U toku šestogodišnjih sirijskih sukoba, IS je dva puta preuzimala kontrolu nad Palmirom čije drevne ruševine predstavljaju deo svetske baštine UNESKO.

Sirijska vojska uspela je da preuzme kontrolu nad Palmirom u martu prošle godine, ali ju je IS ponovo zauzela u decembru.

Džihadisti su uništavali drevne spomenike u toj oblasti oba puta kada su imali konrolu na tom području, što su UN osudile kao ratni zločin.

Kako se navodi, sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji koja izveštava o sirijskom ratu, saopštila je da se „svakog časa“ očekuje da snage vlade Sirije uđu u Palmiru, a Rusija je saopštila su njene vazdusne snage podrška vojnoj ofanzivi tog grada.

Kada je IS prvi put zaposela Palmiru 2015, džihadisti su uništili spomenike među kojima je i spomenik star 1.800 godina od izuzetne važnosti.

Kako agencija prenosi, sirijska vlada i njeni saveznici izgubili su Palmiru nakon što su se skoncentrisali na napore da pobunjenike proteraju iz Alepa.

Proterivanje pobunjenika iz istočnog Alepa u decembru prošle godine je, kako ocenjuje Rojters, najveća pobeda sirijske vlade u ovom ratu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.