U trendu

Sirijski pobunjenici odbijaju da napuste Alep

Pobunjeničke grupe u Siriji saopštile su danas da će se boriti „do poslednje kapi krvi“ za Alep, odbacivši tako mogućnost da se evakuišu iz istočnog dela tog grada.

Pobunjeničke grupe u Siriji saopštile su danas da će se boriti „do poslednje kapi krvi“ za Alep, odbacivši tako mogućnost da se evakuišu iz istočnog dela tog grada, o čemu bi Moskva i Vašington trebalo da pregovaraju tokom ove nedelje.

„Naši borci neće napustiti istočni Alep i boriće se protiv ruskih i iranskih okupatora do poslednje kapi krvi. Ostaćemo u Alepu i boriti se za njega. Borbe se nastavljaju sve dok ne pobedimo“, rekao je jedan od vođa grupe Džaiš al-Islam Abu Abdel al-Rahman al-Hamui i pozvao međunarodnu zajednicu da „preuzme odgovornost“.

Lider pobunjeničke grupe Nuredin al-Zinki Jaser al-Jusef izjavio je da su „Rusi ti koji treba da napuste Alep“.

Hamui i Jusef su dodali da će prihvatiti samo ulazak konvoja sa humanitarnom pomoći i evakuaciju ranjenika.

Pobunjenici su tako reagovali na najavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da će Moskva i Vašington tokom ove nedelje razgovarati o odlasku „svih pobunjenika iz Alepa“.

Lavrov je rekao da bi razgovori o tome trebalo da počnu u utorak ili sredu u Ženevi i da je cilj „postizanje sporazuma o evakuaciji pobunjenika i utvrđivanje rute njihovog povlačenja“.

Vašington nije zvanično potvrdio te navode, ali je američki državni sekretar Džon Keri u petak rekao da će se „početkom nedelje u Ženevi“ razgovarati o okončanju sukoba u Alepu.

U vazdušnim napadima sirijske i ruske vojske na istočni Alep, koji su posle kraće pauze ponovo počeli 15. novembra, poginulo je 319 civila.

Tokom petogodišnjeg građanskog rata, u Siriji je poginulo više od 300.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.