U trendu

Širom Poljske Oda radosti i poruka Evropo, volimo te

Desetine hiljada Poljaka u desetak velikih gradova izašle su danas na ulice s drežavnim i zastavama Evropske unije da tačno u podne otpevaju himnu EU, „Odu radosti“, da velikim pohodom centrom Varšave poruče „Evropo volimo te“ i da nikakav „Polegzit“ ne dolazi u obzir.

Na Trgu na raskrsnici u Varšavi, hiljade Poljaka su na poziv gradjanskih inicijativa i opozicije simbolično počele pohod podrške EU na 60. godišnjicu potpisivanja Rimskih sporazuma koji su postavili temelj ujedinjenja Evrope.

Kao i u Krakovu, Lodju, Šćećinu, Vroclavu, Opolu, Bidgošću i drugim velikim gradovima, i Varšavljani su prvo tačno u podne otpevali nezvaničnu himnu EU, Betovenovu „Odu radosti“ i himnu Poljske.

Iz mora crveno-belih drđavnih i plavih zastava sa evropskim zvezdicama, izranjali su transparenti s porukama „Što dalje od Brisela, to bliže Moskvi“, „Evropo, sačekaj nas, vratićemo se“, „Polegzit nikako“ i najčešći „Evropo, volimo te“ – moto današnjeg pohoda ispisan i na velikim plavim transparentima na čelu povorki.

„Na simboličnom smo mestu – na Trgu na raskrsnici. Poljska se obrela na raskrsnici EU. Ili ćemo biti u centru Evrope i učestvovati u njenom kreiranju, ili ćemo izleteti iz te Evrope. Lako je ocrniti Evropu, ali konačni efekat jeste ono što se desilo u Velikoj Britaniji: Izlazak. Poljska i mi Poljaci želimo da budemo lideri EU. Samo u EU zbog koje se ne vredjamo, ne ljutimo, možemo da izgradimo jaku Poljsku“, kazao je u Varšavi lider opozicione stranke Savremena, Rišard Petru.

Živopisna povorka u kojoj su neki na ledjima imali krila od evropske zastave, kao leptiri, završila je pohod centrom Varšave na trgu ispred Kraljevskog zamka gde su pozirali, svih oko 10.000 demonstranata kako procenjuje dnevnik Gazeta viborča, za grupnu fotografiju podrške EU.

„Reč zajedno u bliskom je srodstvu sa rečju unija. Nećemo dozvoliti da se Poljska izvede iz projekta koji je garant naše bezbednosti, razvoja i civilizacijskog napretka“, rekao je u govoru ispred zamka bivši predsednik Poljske Bronjislav Komorovski.

On je zajedno sa svojim prethodnikom na čelu Poljske, Aleksandrom Kvašnjevskim, danas takodje govorio na konferenciji u Varšavi o jubilarnoj godišnjici Rimskih ugovora. Obojica su upozorila da Poljska ne treba da traži vraćanje potpunim korenima EU, iz vremena Rimskog sporazuma, kao što traže sadašnje poljske konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, zato što se za šest decenija svet promenio.

„Poljska može da bude samo evropska ili moskovska, trećeg puta nema. Te reči bivšeg šefa poljske diplomatije Kšištofa Skubiševskog upućujem svim pseudopatriotama koje izražavaju toliku brigu za stanje našeg suvereniteta povodom članstva u EU“, kazao je na konferenciji Komorovski.

Slični marševi za Evropu održani su danas, kada su lideri 27 članica EU potpisali deklaraciju o daljem razvoju Evrope na neformalnom, svečanom samitu u Rimu, i u drugim evropskim glavnim gradovima – Rimu, Berlinu, a i Londonu, bez obzira na „Bregzit“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.