Sistematski sajber napad na velike ruske banke

Sajber napad velikih razmera sa više hiljada hakovanih računara iz preko 30 zemalja, od utorka pogađa nekoliko vodećih banaka u Rusiji, saopštila je danas laboratorija Kasperski, ruska kompanija za informatičku bezbednost.

Najveća banka u zemlji, državna Sberbanka, saopštila je da je bila meta napada ali da je uspela da ga neutralizuje bez remećenja svojih aktivnosti.

Kako je saopštila firma Kasperski, kompleksni napadi, tipa DDoS, koji se sastoji u onesposobljavanju servera time što se optereti sa ogromnim brojem zahteva, počeli su u utorak u 14.00 časova po centralnoevropskom vremenu i nastavljaju se i danas.

Napadi u proseku traju jedan sat ali mogu da traju i 12 sati i pogodili su internet sajtove najmanje pet finansijskih institucija koje važe među deset vodećih u Rusiji, navela je ova kompanija u saopštenju.

Ove operacije sastoje se u tome da se izda do 660.000 zahteva po sekundi iz mreže kakovanih mašina koje se koriste bez znanja njihovih vlasnika i obuhvataju više od 24.000 računara u 30 zemalja. Većina se nalazi u SAD, Indiji, Tajvanu i Izraelu, naveo je isti izvor.

Jedan od zvaničnika Sberbanke je rekao da je ta banka imala 68 napada ovog tipa ove godine, da je ovaj među najvećim ali ne i najveći do sada.

Kasperski je podsetio da su hakerski napadi tipa DDoS najčešće primenjivani da se napadnu firme ili ustanove. DoS ili DDoS (Distributed Denial of service) je hakerski napad kojim se učini računar nedostupnim korisnicima kojima je on namenjen.Ta tehnika onesposobljava mrežu, računar ili neki drugi deo infrastrukture.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike