U trendu

Sji: Postoje „nova pitanja“ u sprovođenju kineske politke

Kineski predsednik Sji Đinping izjavio je danas da postoje „nova pitanja“ i „novi izazovi“ u sprovođenju politike „jedna država, dva sistema“ u Hongkongu, javio je Rojters.

On je dodao da ova pitanja treba rešavati korektno i racionalno ih analzirati i ponovio da ima povrenje u Hongkong, prenela je lokalna televizija.

Sju je prethodno prisustvovao vojnoj paradi tokom drugog dana posete Hongkongu.

Tokom parade zatvoreni su veliki delovi grada, raspoređeno je na hiljade policjaca sa ciljem da spreče dolazak demonstranta na paradu, preneo je AFP.

U crnom odelu, vozeći se u džipu, Sji je izvršio inspekciju vojske uputivši pozdrav „drugovima“, koji su mu zvratili sa „dobar dan predsedniče“.

Sji Đinping je stigao juče u Hongkong na obeležavanje 20-godišnjice obnove kineske vlasti u tom gradu koji je pod masovnim obezbeđenjem uoči proslava i protesta zakazanih za 1. jul, preno je Rojters.

Agencija je podsetila da je Velika Britanija vratila Hongkong pod vlast Kine 1997. u skladu sa formulom „jedna zemlja, dva sistema“ koja garantuje široku autonomiju i pravosudnu nezavisnost.

Rojters navodi da su se napetosti između Hongkonga i Kine pojačale zbog zabrinutosti i ozlojeđenosti vezane za, kako agencija ocenjuje, sve veće mešanje Pekinga u bivšoj britanskoj koloniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.