U trendu

Skandal kakav Amerika ne pamti: Žrtve su hiljade dece

Više od 300 sveštenika iz šest eparhija u američkoj državi Pensilvaniji zlostavljalo je najmanje hiljadu dece, navodi se u izveštaju koji je objavljen na kraju dvogodišnje istrage, javlja En-Bi-Si.
Realan broj zlostavljane dece bi mogao biti mnogo veći, jer su velikodostojnici Rimokatoličke crkve sistematski prikrivali svoje sveštenstvo.

Kao jedan od aktera u zataškavanju naveden je i kardinal Donald Virl, nekada biskup Pitsburga, a sada nadbiskup Vašingtona. Virl je u izjavi naveo da je radio „vredno, brinući za žrtve i da bi sprečio buduća zlostavljanja“.

Istražna porota je razmatrala navode o zlostavljanju u parohijama koje obuhvataju više od polovine od 3,2 miliona katolika u Pensilvaniji.

Zaključeno je da je niz katoličkih biskupa i drugih parohijskih lidera pokušalo zataškavanjem da zaštiti crkvu od lošeg publiciteta i finansijskih troškova.

Protiv dva lica iz izveštaja su zvanično podignute optužnice za zlostavljanje maloletnika. Međutim, u najvećem broju slučajeva nije moguće pokrenuti krivični postupak, budući da su neki zapisi izgubljeni, a žrtve previše uplašene da bi istupile.

„Njujork tajms“ piše da je ovo najopširnija istraga ove vrste u istoriji SAD.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar