U trendu

Skandal na početku suđenja kurdskim političarima

ANKARA – Na početku suđenja članovima glavne prokurdske stranke u Turskoj, advokati odbrane na kratko su danas napustili sudnicu zbog, kako su objasnili, nepravičnog tretmana.

Kurdskim političarima se sudi zbog protesta iz 2014. godine, koji su započeti tokom napada Islamske države na sirijski grad Kobani.

Advokati odbrane su izjavili da pojedinim njihovim kolegama nije bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu zbog, kako tvrde, „proizvoljnih i nezakonitih“ razloga na prvom ročištu u postupku protiv 108 okrivljenih, uključujući zvaničnika i članova turske Narodne demokratske stranke (HDP), prenosi agencija Rojters.

„Izašli smo napolje sa kolegama kako ne bismo postali jedna strana u ovom zločinu“, rekao je branilac Mehmet Emin Aktar izvan zgrade suda.

Optuženi su odbili da odgovore na pitanja sudije tokom procesa identifikacije bez prisustva advokata, navodeći da im se krši pravo na odbranu.

„Iako sedimo na mestu optuženog, mi predstavljamo volju naroda“, rekao je Selahatin Demirtas, bivši lider HDP-a i jedan od najistaknutijih turskih političara.

Svim advokatima odbrane je naknadno dozvoljen ulazak.

Trideset sedam ljudi je stradalo u protestima 2014. godine u gradu Kobani, do kojih je došlo nakon optužbi da je turska vojska stala na stranu militanata Islamske države koji su zauzeli Kobani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.