U trendu

„Zemljotres“ u Beloj kući (foto, video)

Citiraju se izjave zvaničnika administracije koji su kazali da su neretko sakrivali osetljiva dokumenta kako bi sprečili Trampa, koga oslovljavaju sa „idiot“ i „lažov“, da ih potpiše…

– Nova knjiga novinara Boba Vudvorda „Strah: Tramp u Beloj kući“ koja će zvanično biti objavljena na simboličan datum – 11. septembra – već je izazvala pravi zemljotres u Vašingtonu.

Tviter je usijan, što od objava predsednika SAD Donalda Trampa, što od saopštenja sekretara odbrane Džima Matisa, šefa osoblja Bele kuće DŽona Kelija i portparolke Bele kuće Sare Sanders. Za njih je Vudvordova knjiga „obmana javnosti“, „patetika“ i „fikcija“. Tramp piše i da je knjiga „već diskreditovana sa toliko mnogo laži i lažnih izvora“ odbacujući navode da je koristio pojmove poput „mentalno retardirani“ i „glupak južnjački“ kako bi opisao ministra pravde Džefa Sešnsa.

Knjiga renomiranog novinara zasnovana je na svedočenjima insajdera iz administracije. Tramp je opisan kao lider „opasno neupućen“ u svetska pitanja, a njegova Bela kuća kao haotična sa „izvršnom vlašću koja je doživela nervni slom“. U knjizi se citiraju i izjave visokih pomoćnika iz Bele kuće koji su kazali da su neretko sakrivali osetljiva dokumenta kako bi sprečili Trampa, koga oslovljavaju sa „idiot“ i „lažov“, da ih potpiše zarad američkih interesa i međunarodne bezbednosti ili su pak preduzimali drugačije akcije od onih koje im je predsednik zapovedao. „Ovakvi navodi su puč u administraciji“, navodi Vudvord.

Navodno su ekonomski savetnik Geri Kon i sekretar u Beloj kući Rob Porter uklonili dokumenta sa predsednikovog stola kako bi sprečili Trampa da ih potpiše. Jer bi u suprotnom potpisao povlačenje SAD iz Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini i trgovinskog dogovora sa Južnom Korejom. „Osećao sam se kao da stalno hodam duž ivice“, naveo je Porter.

Vudvord piše da je ministar odbrane opisivao Trampa kao nekoga ko ima mentalne sposobnosti „učenika petog ili šestog razreda“, što Matis odbacuje kao „proizvod nečije bogate mašte“ i dodaje: „Neverovatne reči o predsedniku koje su mi pripisane u knjizi nikada nisam izgovorio“.

Keli se sa svoje strane pravda da sama ideja da je predsednika nazvao idiotom nije tačna, te da i on i predsednik znaju da je ova knjiga „smeće“. Ovo je, kako navodi, „patetični pokušaj da se kleveću ljudi bliski Trampu“. Za Saru Sanders, knjiga nije ništa drugo do falsifikovane priče, koje su ispričali mnogi bivši nezadovoljni zaposleni kako bi ocrnili predsednika.

Vudvord navodi da Tramp često ismeva svoje saradnike iza leđa, i da je tako jednom rekao da bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Mekmaster zbog jeftinih odela izgleda kao „prodavac piva“ a svog prvog šefa osoblja Rajnsa Pribusa je opisao kao „pacovčića koji trčkara unaokolo.“

Vudvordova knjiga je zasnovana na stotinama sati intervjua sa ljudima koji su iz prve ruke učestvovali u Trampovom rukovođenju Amerikom.

Za razliku od Trampa koji kaže da Vudvord ima mnogo problema sa kredibilitetom te da je ovo još jedna „loša knjiga“, poznavaoci prilika navode da je teško naći novinara sa većim ugledom od Vudvorda. Na kraju krajeva, njegovi tekstovi koje je pisao sa kolegom iz Vašington posta Karlom Bernstinom dovela je do ostavke nekadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona. Pisao je knjige o mnogim liderima među kojima i Džordž Buš i Barak Obama.

Pokušaji Vudvorda da dobije intervju sa Trampom nisu urodili plodom. Predsednik je pokušao da razgovara sa njim kada je knjiga završena.

„Hajde da ubijemo Asada“

U knjizi piše i da je Pentagon planirao ubistvo sirijskog predsednika Bašara al Asada. „Hajde da ga ubijeno, hajde da ubijemo mnoge od njih“, kazao je navodno Tramp ministru odbrane Matisu. U knjizi piše da je Matis priznao da je Tramp to tražio, ali da je posle toga svom pomoćniku kazao da ipak ne bi ništa učinio. Knjiga prenosi izjavu Kelija „nalazimo se u ludom gradu… Ovo je najgori posao koji sam ikada obavljao“.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.