U trendu

Skandal u Australiji: Direktor banke dao otkaz posle užasnih optužbi

Izvršni direktor druge najveće australijske banke Vestpak Brajan Harcer podneo je ostavku pošto je objavljeno da je banka upletena u skandal oko pranja novca.

Australijski regulatori su prošle nedelje optužili Vestpak zbog 23 miliona isplata vrednosti od 11 milijardi australijskih dolara, koje su prekršile zakone o finansiranju terorizma i sprečavanja pranja novca.

Takođe, ono što je još gore po tu banku, jeste navod da nije sprečila isplate koje su povezane sa seksualnim iskorišćvanjem dece, prenosi BBC.

Kako se navodi, najstarija banka u Australiji, navodno, nije adekvatno nadgledala račune pojedinaca koji su osuđeni za seksualno zlostavljanje dece, a koji su redovno slali novac na Filipine, saopštio je Centar za izveštaje i analizu transakcija.

Australijski bankarski sektor je preispitivala i Kraljevska komisija koja je našla niz nepravilnosti. Harcer je treći izvršni direktor koji je smenjen otkako je počela istraga prošle godine i odlazi narednog ponedeljka. Predsednik Lindzi Maksted će takođe podneti ostavku sledeće godine, objavila je banka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.