U trendu

Skandal: Ukrajinski biznismen štancovao i prodavao diplome sa Oksforda!

Ukrajinski biznismen optužen je da je zloupotrebio ugled Univerziteta Oksford kako bi prodavao lažne diplome u vrednosti od više miliona funti, prenose mediji u regionu.

Na sajtu „Evropske poslovne skupštine“ mogu se kupiti diplome Oksforda po ceni od 9.300 funti. Sajt također koristi i slike Oksforda kao i logo, te tvrdi da pruža pristup „ekskluzivnim lekcijama Oxfordskog univerziteta“.

Kako piše „Times“, bivši članovi osoblja tvrde da im je rečeno da masovno šalju mejlove stranim preduzećima i priđu stranim firmama u zemljama u razvoju i da im kažu da su nominovani za nagrade, kao i da sve koji odgovore pozitivno da će morati da plate „hiljade funti“ za administrativne takse i licencu da „javno koriste nagradu kao i za marketinške svrhe“.

– Traženo nam je da se fokusiramo na regije gde bi ljudi kupovali, Bliski istok, istočna Evropa i Rusija, gde je i dalje zastupljeno verovanje da vam novac kupuje kredibilitet – rekao je jedan od zaposlenih, prenosi „Daily mail“.

Kompaniju je osnovao 2000. godine ukrajinski biznismen Anton Savov i posluje iz kancelarija kako iz Ukrajine tako i iz samog Oksforda. U biznis je uključen i njegov sin Ivan.

Dodela diploma vrši se u gradskom holu Oksforda i Direktorskom institutu u Londonu. Kompanija je takođe dovodila i gostujuće govornike, među kojima i lorda Digby Jonesa.

Takođe objavljuje i svoj magazin i naplaćuje članarinu po ceni od 980 funti. Kako prenosi „Daily mail“, Univerzitet Oksford je potvrdio da nema veze sa „Evropskom poslovnom skupštinom“, i da dalje neće da daje komentare.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar