U trendu

Skandal u Mađarskoj zbog „svinje Soroša“ (foto)

Fotografija mrtve svinje na kojoj je ispisano ime američkog milijardera Džordža Soroša a koju je na Fejsbuk profilu objavio jedna poslanik vladajućeg Fidesa pokazuje koliko je atmosfera u mađarskoj „zatrovana“.

https://www.facebook.com/pocsjanos.jaszsag/photos/a.271601416332333.1073742075.149302881895521/914679372024531/?type=3

Poslanik odgovoran za objavu fotografije i član partije mađarskog premijera Viktora Orbana, Fides, Janos Poč smatra da je fotografija smešna.

Poč je objavio fotografiju na Fejsbuku uz komentar „on je bio Soroš“, a kako piše „Dojče vele“, to bi mogla da bude i igra reči koja bi mogla da se prevede kao „on je bio na redu“.

Uz to, Poč je napisao: „Već imaju jednu svinju manje“.

Fotografija i Počov komentar izazvali su burne reakcije u mađarskoj javnosti.

Više od 1.000 korisnika Fejsbuka osudila je u komentarima potez poslanika Fidesa.

Poč je nakon toga izjavio da ne razume zašto se ljudi uzbuđuju kad se na fotografiji uopšte ne radi o Džordžu Sorošu.

Njegov pokušaj pravdanja razljutio je još mnogo ljudi, među kojima su se našli i neki konzervativni i umereni poslanici.

Počovu ostavku zatražilo je u međuvremenu više od 120 mađarskih intelektualaca, među kojima su i književnik Đerđ Konrad, filozofi Agneš Heler i Gašpar Mikloš Tamaš, kao i filmski reditelj Ildiki Enjedi.

Oštro je protestovala i Fondacija za otvoreno društvo američkog milijardera.

„To je šokantan napad na Džordža Soroša. Ta fotografija je nastavak duge i tamne tradicije antisemitizma. To je novi primer zvanično prihvaćenog antisemitizma u Mađarskoj Viktora Orbana“ navodi se u saopštenju.

Šef poslaničke grupe stranke Fides, izjavio je da je kritika „sastavni deo antimađarske Soroševe kampanje“, dok je Orban prokomentarisao da „stvari sa svinjokoljem“ nisu u nadležnosti vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.