Skandal u Nemačkoj: partije kupovale podatke o biračima

Dve vodeće nemačke partije kupovale su podatke o biračima od kompanije Dojče post, nekadašnjeg državnog poštanskog giganta što je moglo da im omogući da političke reklamne poruke upute specificnim delovima biračkog tela, objavio je list „Bild am zontag“.

Kako se navodi, demohrišćani (CDU) i slobodne demokrate (FDP) počele su da prikupljaju informacije iz ćerke firme Dojče posta 2005. godine i na nabavku tih podataka potrošile su više hiljada evra uoči prošlogodišnjih izbora.

Iako nisu deljeni podaci o konkretnim biračima, informacije koje je pružio Dojče post sadržale su podatke o članovima domaćinstva, njihovom obrazovanju, navikama korisnika i druge socio-demografske informacije koje bi omogućile nemačkim političkim partijama da steknu uvid u potencijalne izborne navike građana, navodi nemački list.

CDU i FDP priznale su da su nabavile podatke o biračima, ali su navele da su se pridržavale strogih pravila o zaštiti podataka u Nemačkoj, prenosi „Politiko“.

Dojče Post je takođe saopštila da nije prekršila zakone o privatnosti i da ni sa jednom političkom partijom nije podelila adrese birača.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike