U trendu

Skandal u SAD: Amerikanka kovala zaveru sa kineskim agentima

Amerikanka Kendis Klejborn, koja je nekada radila u američkom Stejt departmentu, priznala je u sredu da je kriva po optužbi za kovanje zavere u saradnji s kineskim agentima, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.
Kako navodi to ministarstvo, Klejbornova je optužena da je lagala policijske službenike i da je krila kontakte kineskih agenata i poklone koje je od njih dobijala, a kojima je zauzvrat dostavljala interna dokumenta Stejt departmenta.

Među poklonima koje je dobila su novac u gotovini, odmori u inostranstvu, školarina za kinesku modnu školu, potpuno opremljen stan i mesečna stipendija, stoji u saopštenju u kojem se ističe i da su neki od tih poklona direktno davani Klejbornovoj, a drugi „njenom bliskom članu porodice“, koji nije imenovan.

U zamenu za te poklone, ona je obezbedila kopije internih dokumenata Stejt departmenta o nizu tema — od ekonomskih strategija do uzajamnih poseta visoko rangiranih zvaničnika dveju zemalja, dodaje Ministarstvo pravde.

Klejbornova (63) je prvobitno osuđena 2017. godine, uoči samita predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Si Đinpinga, podseća Rojters.

Ministarstvo napominje da Klejbornovoj, ako bude osuđena, preti do pet godina zatvora.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar