U trendu

Skat: Okupljanje lidera regiona pametan potez Mogerinijeve

Okupljanje premijera regiona 24. maja u Briselu odličan je potez Federike Mogerini, jer veoma je važno da uvek ima razgovora, izjavio je danas ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

„Mislim da je retorika u regionu poslednjih meseci bila prenaglašena i treba se vraćati na malo mirniju retoriku, mirno govoriti o problemima regiona i kako ih rešiti. Važno je da se ide „unazad“ retorikom, ako će lideri regiona biti zajedno u Briselu 24. maja, mislim da je to pametan potez Federike Mogerini i korak napred“, rekao je Skat novinarima.

Nije želeo da odgovori kako gleda na mogućnost da Ramuš Haradinaj bude novi premijer Kosova, jer, kako je rekao, „kao svaki diplomata, ne bi odgovorio na hipotetička pitanja“.

„Trebalo bi da čekamo da Kosovari glasaju i onda ćemo videti rezultate i možemo da govorimo o tome. A još važnije je da mi imamo ambasadora u Prištini i to pitanje je namenjeno njemu, a ne meni“, kaže Skat.

Govoreći o najavama za forimiranje vojske Kosova, Skat kaže da je SAD uvek bila na poziciji da treba da sarađuje sa kosovskim bezbednosnim snagama i da nekada u budućnosti očekuje kosovsku vojsku, ali da bi to trebalo ići putem promene Ustava Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.