U trendu

Skok Rusije u trgovini oružijem

Najveći proizvodjači oružja u svetu prošle su godine ostvarili 401 milijardu dolara, što je 100 puta više od godišnjeg budžeta UN za mirovne operacije, saopštio je danas Medjunarodni istraživački institut za mir (SIPRI) u Stokholmu.

Prema danas objavljenom izveštaju, u 2014. godini prvih 100 proizvodjača oružja zabeležilo je umeren pad u trgovini vojnim uslugama i oružjem za 1,5 odsto, mada je Rusija zabeležila skok od čak skoro 50 odsto.

SIPRI je naveo da su kompanije za proizvodnju oružja u SAD i Zapadnoj Evropi, koje pokrivaju 80 odsto tržišta, imale za 3,2 odsto manju prodaju nego 2013. godine. Tri zapadne kompanije napustile su grupu prvih 100.  

Istovremeno, 36 kompanija na listi instituta, koje nisu iz SAD i Zapadne Evrope, zabeležile su porast u trgovini za 25 odsto, pri čemu je ruska vojna industrija zabeležila porast od skoro 50 odsto.

Na listi se nalazi 19 proizvodjača iz Rusije i njihove filijale.

Najveći deo te proizvodnje namenjen je za vojne snage Rusije, ali te kompanije imaju i klijente u ostalim delovima sveta, uključujući Indiju i Kinu, rivale u trci za naoružanje.

Američka kompanija Lokid Martin i dalje je prva na listi, gde se nalazi od 2009. godine.Kompanije iz Brazila, Indije, Južne Koreje i Turske beleže rast u trgovini za 5,1 odsto, dodaje SIPRI.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar