U trendu

Škoti za dve nedelje traže drugi referendum – Mej protiv

Portparol premijerke Velike Britanije Tereze Mej izjavio je danas da britanska vlada ne veruje da bi trebalo da bude drugog referenduma o nezavisnosti Škotske.

On je tako prokomentarisao pisanje škotskog lista „Kurijer“ koji je objavio da Mejova veruje da će predsednica vlade Škotske Nikola Sterdžon za dve nedelje zatražiti novi referendum o nezavisnosti, dodajući da britanska premijerka privatno radi na strategiji kako se time baviti, prenosi Rojters.

Mejova je danas je izjavila da Škotska, ukoliko bi proglasila nezavisnost od Londona, ne bi bila deo Evropske unije.

Navodi se da je Mejova tako reagovala na pitanje neimenovanog poslanika Škotske nacionalne partije (SNP) koji je tražio od predsednice britanske vlade da se izjasni da li bi pokrenula proces izlaska Velike Britanije iz EU i u slučaju da na nivou Ujedinjenog Kraljevstva ne postoji saglasnost o tome.

„On konstatno pominje interese Škotske unutar EU – nezavisna Škotska ne bi bila u EU“, poručila je Mejova.

Rojters podseća da je većina građana Škotske podržala ostanak u EU na prošlogodišnjem referendumu o Bregzitu, a da SNP koja je vladajuća stranka u Škotskoj navodi da bi, nakon neuspešnog referenduma o nezavisnosti Škotske 2014, trebalo da bude novog izjašnjavanja o tom pitanju.

Škotski ministar zadužen za Bregzit Majkl Rasel je danas izjavio da britanska vlada ne može da pokrene proces izlaska Velike Britanije iz EU pre nego što sa Škotskom, Velsom i Severnom Irskom dogovori kako će biti formulisano pismo kojim se pokreću pregovori o Bregzitu.

Rasel je na zajedničkom ministarskom sastanku predstavnika administracija Škotske, Velsa i Severne Irske sa britanskom vladom u Londonu kazao prisutnima da ne zna kada premijerka Velike Britanije Tereza Mej planira da Briselu pošalje pismo kojim se pokreće Član 50 Lisabonskog sporazuma EU i da mu nije pokazan nacrt tog pisma, prenosi Rojters.

AFP prenosi da je škotski dnevni list „Herald“ danas objavio da je u najnovijoj anketi o tome da li Škotska treba da proglasi nezavisnost nakon odluke Britanije da izađe iz EU, 49 odsto ispitanika podržalo nezavisnost, što je povećanje u odnosu na ranije ankete, dok je 51 odsto za odlazak u okvirima Velike Britanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar