U trendu

Škotska premijerka započela kampanju za novi referendum o nezavisnosti

Škotska premijerka Nikola Stardžon (Nicola Sturgeon) danas je započela kampanju za održavanje novog, drugog referenduma o nezavisnosti, navodeći da bi Škotska ekonomski profitirala od izlaska iz Velike Britanije.

Stardžon, liderka Škotske nacionalne partije, rekla je da je sada „pravo vreme“ da se ponovo razmotri izlazak Škotske iz Velike Britanije, a kao jedan od razloga navela je i britanskog premijera Borisa Džonsona.

„Posle svega što se dogodilo, posle Bregzita, kovida, Borisa Džonsona, vreme je da se postavi drugačija i bolja vizija“, rekla je Stardžon.

Stardžon je danas objavila prvi u nizu dokumenata njene vlade u kojima će iznositi argumente za nezavisnost.

Na prvom referendumu, 2014. godine, većina Škota nije podržala nezavisnost, pošto se za ostanak u Velikoj Britaniji opredelilo 55 odsto birača, a za odvajanje 45 odsto.

Stardžon je rekla da želi novo izjašnjavanje o nezavisnosti pre kraja 2023. godine, ali to mora da odobri britanski premijer Džonson koji se oštro protivi novom referendumu i navodi da je to pitanje rešeno 2014. godine.

Međutim, Stardžon tvrdi da se situacija znatno promenila od tada, pre svega zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (Bregzit), čemu se većina Škota protivila.

„Da smo 2014. znali sve što sada znamo o putu kojim će Ujedinjeno Kraljevstvo krenuti, ne sumnjam da bi Škotska tada glasala za nezavisnost“, rekla je Stardžon za Bi-Bi-Si.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske Vlade. Ako Džonson ostane pri svom tvrdom stavu, o tom pitanju će verovatno odlučivati sudovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar