U trendu

Slavni američki reditelj opet kod Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin objasnio je svoj stav prema politici zvaničnog Kijeva u intervjuu reditelju Oliveru Stounu za film „U borbi za Ukrajinu“, navodi se na sajtu televizije „Prvi kanal“.

Stoun je sa ruskim liderom razgovarao o incidentu u Kerčkom moreuzu.

„Bivši predsednik Porošenko organizovao je ovu provokaciju specijalno tokom predizborne kampanje. Znao je da ga glasači na istoku i jugu zemlje neće podržati i iskoristio je ovu provokaciju za pogoršavanje situacije, kako bi uveo vanredno stanje. I imam razloga da verujem da je želeo da uvede vanredno stanje u celoj zemlji, a možda i da odloži izbore. Želeo je po svaku cenu da zadrži vlast”, rekao je Putin.

Film Olivera Stouna i ukrajinskog dokumentariste Igora Lopatenoka, koji je osvojio Grand Pri na 65. filmskom festivalu u italijanskom gradu Taormina, posvećen je događajima nakon Majdana 2013. i krizi u Ukrajini uopšte

Premijera filma u Rusiji biće 19. jula.

Provokacija u Kerčkom moreuzu

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25 novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Ruski graničari uhapsili su posadu, a sva tri broda zadržali i kasnije prevezli do luke u Kerču. Na brodovima se nalazilo 24 mornara, među kojima dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine.

Sud ih je sve zatvorio po optužbama za povredu državne granice.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom povezanom sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobedio Vladimir Zelenski.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.