U trendu

Sledeći turski premijer moraće da bude Erdoganov poslušnik

Naslednik Ahmeta Davutoglua, sledeći turski premijer moraće da pokaže besprekornu lojalnost predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i od njega se očekuje bezličnost i poslušnost, ocenila je danas agencija Frans pres.

Erdogan koji želi referendum o promeni s parlamentarnog na predsednički sistem, smatrajući da je parlamentarni sistem „zastareo i ne odgovora potrebama Turske“, želi pre svega premijera „koji mu neće stati ni na senku“.

Favoriti za mesto predsednika vlade već se pominju a zajednička tačka im je lojalnost prema predsedniku, ocenio je AFP.

Još pre ostavke Davutoglua, čiji su stavovi počeli da se udaljavaju od Erdoganovih, nekoliko imena se pominjalo u turskim medijima, medju kojima sadašnji ministar saobraćaja Binali Jildirim, dugogodišnji pratilac predsednika.

Tu je i veoma lojalan i malo harizmatičan ministar pravde Bekir Bozdak, koji je pokrenuo kampanju protiv Erdoganovog zakletog neprijatelja, propovednika Fetulaha Gilena u egzilu u SAD.

Pominje se i Erdoganov zet, dinamični ministar energetike Berat Albajrak, koji, medjutim, nema mnogo iskustva u svetu politike.

Davutoglu je 6. maja najavio da odlazi s funkcije premijera i vodje stranke na narednom vanrednog kongresu vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), zakazanom za 22. maj. Funkcije lidera AKP-a premijera su povezane.

„On (Davutoglu) nije bio poslušan koliko se od njega očekivalo pokazujući suviše nezavisnosti“, ocenio je britanski analitičar Entoni Skiner i dodao da „svakom turskom premijeru koji ne pokaže poslušnost Erdoganu preti da mu se ubrzo pokažu vrata“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.