U trendu

Slovačka spremna da pomogne Sloveniji sa zaštitom granica

Slovačka je spremna da pomogne Sloveniji sa zaštitom granica pred stihijskim talasom izbeglica i pošalje i policajce i novčanu pomoć, kao što je to učinila u slučaju Mađarske, javljaju slovački mediji.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak podsetio je u sredu nakon zasedanja vlade da je svojim kolegama, ministrima Slovenije i Hrvatske govorio da za rešavanje izbegličke krize neće biti dovoljne deklaracije i izjave već da je neophodna priprema.

„Sada nam se pomalo sveti to što je potcenjena priprema, ali spremni smo da pomognemo Sloveniji i da razgovaramo o pomoći Hrvatskoj, zato što situacija tamo nije dobra ni za te države ni za izbeglice“, kazao je Kalinjak.

Od ove sedmice na mađarskoj granici sa Srbijom služi i 50 slovačkih policajaca sa 17 specijalno opremljenih vozila u mešovitim patrolama u kojima nadziru zelenu granicu.

Pomoć Mađarskoj da obezbedi šengensku granicu poslala je cela Višegradska četvorka a zemlje članice najavile su više puta da su spremne da se aktivno uključe u zaštitu šengenskih granica u zemljama na periferiji Evropske unije preko kojih stižu izbeglice. 

Češka je odobrila slanje 121 vojnika i 50 policajaca a Poljska 70 pripadnika svoje Granične straže sa pet vozila sa opremom za noćno vidjenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.