najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Slovak dao oglas: Za odstrel izbeglica po 25 evra

Slovačka policija je danas privela i za podsticanje rasne mržnje optužila jednog 19-godišnjeg Slovaka koji je juče na internetu dao oglas da nudi posao – “odstrel izbeglica u Gabčikovu, 25 evra po komadu”, a samo tokom prvog dana javilo mu se više od 20 zainteresovanih.

Mladić je “odstrel izbeglica” nudio kao sezonski posao, radi “čišćenja” centra u Gabčikovu, a nudio je i automat sa 90 metaka uz “čip koji će registrovati koliko je ko izbeglica ubio”.

“Optuženi tokom krivične istrage ostaje na slobodi. Optužen je za zločin podsticanja rasne i etničke mržnje. Ako mu na sudu dokažu krivicu, prete mu dve do šest godina zatvora”, saopštila je danas portparol slovačke policije Denisa Balogova.

Mladić se brani da je sve bila samo šala, i rekao je da je shvatio da je preterao kada je video da mu se samo tokom prvog dana javilo dvadeset interesenata.

“Ne žalim što sam dao oglas zato što mi tih ljudi, izbeglica, nije žao. Žao mi je samo dokle je sve došlo”, rekao je mladić slovačkoj televiziji Markiza.

U Slovačkoj, kao i u susednoj Češkoj, izbeglički talas sa Bliskog istoka i iz Afrike izazvao je pravu ksenofobnu histeriju iako od početka godine u obe zemlje nije stiglo izbeglica ni koliko stiže u Nemačku samo za dva dana, a svi su u te dve zemlje samo u tranzitu u pokušaju da stignu do Nemačke ili Skandinavije. 

Slovački političari su još početkom leta kategorično odbili da prime muslimane i insistiraju da najviše što Slovačka može da uradi, jeste da primi do 200 hrišćana, porodica iz Sirije. Obrazloženje koje već duže ponavljaju u svim raspravama sa evropskim partnerima – da muslimanima u Slovačkoj ne bi bilo dobro i da ne bi mogli da se integrišu, došlo je u žižu interesovanja danas kada su na to podsetili evropski mediji.

Češka je prihvatila da ipak primi 1.500 izbeglica u naredne dve godine, a Slovačka je umesto solidarne dobrovoljne kvote, uz prihvatanje šačice hrišćana iz ratnih područja, odlučila je da bilateralno olakša Austriji i omogući da 500 izbeglica iz njenih prenatrpanih centara sačeka u Slovačkoj da li će dobiti austrijski azil.

Ti kandidati za azil u Austriji trebalo bi da budu smešteni u Gabčikovu, na granici s Madjarskom, iako je početkom avgusta grad u referendumu odbio prihvatanje izbeglica.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike