U trendu

Slovenački mediji o dugom putu Hrvatske ka Šengenu

LJUBLJANA – Posle poruke Evropske komisije da Hrvatska ispunjava stručne kriterijume za ulazak u Šengen zonu, slovenački mediji objavili su brojne komentare o „hrvatskom dugom putu u Šengen“, analizirajući mogućnost slovenačke blokade kada to pitanje dođe na dnevni red Saveta EU.

Ljubljanski list Dnevnik ocenjuje da je jučerašnje zeleno svetlo Hrvatskoj za ulazak u Šhengen samo prva etapa na dugom putu u članstvo u evropskom prostoru bez graničnih kontrola, jer se konačna odluka o tome donosi konsenzusom članica EU na sednici saveta EU.

Budući da ta perspektiva još nije blizu, Slovenija sada ima priliku da svoj „adut blokade“ pristupa Hrvatske Šhengenu odgodi „bar do trenutka“ kad sud EU u Luksemburgu donose odluku o njenoj tužbi protiv Hrvatske zbog neimplementacije arbitražne presude, navodi se u tekstu.

Slovenački premijer Marjan Šarec je odluku Evropske komisije nazvao „političkom“ i ne spominjući direktno arbitražni spor s Hrvatskom kao motiv slovenačke rezervisanosti, kao razlog protivljenja izneo je bojazan da Hrvatska ne može da kontroliše granicu sa BiH od ilegalnih migranata.

Mariborski list „Večer“ navodi da je odluka Evropske komisije povodom hrvatskog puta prema Šengenu za Sloveniju „razočaravajuća“, dok je za Hrvatsku velik uspeh, a to pripisuje „političkoj“ konstelaciji snaga u evropskim institucijama.

U komentaru se ponavlja stara teza kako su te institucije, u kojima dominiraju konzervativci iz grupacije Evropske narodne stranke (EPP), nenaklonjene Sloveniji u kojoj su tradicionalno na vlasti levo-liberalne vladajuće koalicije, prenosi STA.

„Sada je ta politika dosegla svoj vrhunac ubrzavanjem hrvatskog pristupanja Šengenu i uprkos svim slovenačkim upozorenjima u vezi tehničke osposobljenosti Hrvatske za sprovođenje i zaštitu granica. Uz to, Hrvatska ima granične probleme sa svim svojim susedima“, piše mariborski list.

No, kako piše „Večer“, ništa što je Hrvatska postigla „nije joj bilo dato unapred“ nego se za to diplomatski izborila, dok je Slovenija doživela neuspeh, a zbog odnosa političkih snaga u Evropi Slovenija ništa bolje ne može očekivati niti od iduće Komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.