U trendu

Slovenci protiv povećanja sredstava za vojsku

Anketa lista Delo je pokazala da je slovenačka javnost protiv dodeljivanja 1,2 milijarde evra u narednih osam godina za vojsku, koliko je prema računici Ministarstva odbrane u dogovoru sa NATO-om potrebno za formiranje dva bataljona.

Većina, odnosno 45 procenata, od 545 ispitanika je protiv dodatnog ulaganja države u Vojsku Slovenije, 33 odsto bi podržalo takvu investiciju, dok su 22 procenta neodlučna.

Formiranje dva bataljona vojske u vrednosti od po 600 miliona evra, najviše podržavaju pristalice Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, osobe sa nižim obrazovanjem i iz unutrašnjosti, dok su protiv investicije u vojsku Slovenci sa višim obrazovanjem, iz većih urbanih centaram poput Ljubljane i Maribora, te pristalice Udružene levice (ZL).    

Ista anketa je pokazala da je samo trideset odsto anketiranih za točenje alkohola na sportskim priredbama, dok je oko dve trećine njih za usvojen zakon o duvanskim proizvodima.Zaoštravanje politike na području duvanskih proizvoda podržava 62 odsto upitanih, 20 procenata ne podržava, dok je neopredeljeno bilo 18 odsto.

Anketirani su bili upitani i da li bi dozvolili točenje alkohola na sportskim priredbama, a velika većina ili 62 procenta njih je bila protiv toga, dok je ideju podržalo 28,4 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.