U trendu

Slovenija: Džonson& Džonson samo uz potpis?

LJUBLJANA – Slovenački ministar zdravljva Janez Poklukar najavio je danas potpuno obustavljanje vakcinacije vektorskom vakcinom kompanije Džonson& Džonson, a nakon što je potvrđen i drugi slučaj povezanosti te vakcine sa smrću imunizovane osobe.

On je objasnio da će biti predloženo da se primanje te vakcine omogući samo na izričit zahtev i uz potpis osobe koja njome želi da se vakciniše.

Poklukar je na konferenciji za novinare dodao da ne isključuje mogućnost da bi se zbog neželjenih posledica slično rešenje moglo doneti i za vakcinu AstraZeneke.

Posebna medicinska komisija potvrdila je danas da je uzrok smrti 20-godišnje Ljubljančanke Katje, koja je umrla krajem septembra nesumnjivo povezan s vakcinacijom protiv kovida-19 vakcinom Džonson& Džonson, prenosi Index.hr.

Komisija je formirana odmah nakon tog tragičnog slučaja, a odluka je doneta jednoglasno.

Mlada Slovenka umrla je u bolnici manje od dve nedelje nakon vakcinacije od posledica ugrušaka i krvarenja u mozgu.

Komisija je nakon pregleda dokumentacije utvrdila da je njeno lečenje u bolnici nakon hitnog prijema bilo adekvatno.

Reč je o drugom potvrđenom smrtnom slučaju direktne povezanosti vakcinacije sa stvaranjem ugrušaka i krvarenja u mozgu nakon kojih je usledila smrt.

Sličan fatalni ishod komisija je potvrdila proletos kod mlađe ženske osobe, supruge slovenačkog diplomate, koja je takođe umrla nakon imunizacije vakcinom Džonson& Džonson.

Slovenačka vlada poslala je u parlament zakonsko rešenje po kojem bi osobe koje su doživele teške zdravstvene posledice nakon vakcinacije mogle dobiti odštetu od najviše 60.000 evra, a rodbina vakcinisanih do 10.000 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.